× Etusivu Hinnasto Kevytyrittäjyys Yrityksille Usein kysyttyä Blogi Yhteystiedot

Mikä on työtulo?

Työtulo liittyy YEL-vakuutukseen eli yrittäjän eläkevakuutukseen, jonka piiriin kevytyrittäjät siirtyivät 1.5.2017 alkaen.

YEL-vakuutuksen ottamiselle on määrätty työtulon minimiraja vuodelle 2020 on 7958,99 euroa. Alle tämän rajan jäävillä laskuttajilla ei ole velvollisuutta ottaa vakuutusta.

Mikä tämä työtulo sitten on?

Yrittäjän täytyy ilmoittaa työtulo itse. Työtulo ei ole sama asia kuin bruttopalkka, mutta bruttopalkkaa käytetään hyödyksi kevytyrittäjien kohdalla YEL-vakuutuksen minimirajan (7 958,99 euroa) täyttymistä arvioitaessa. Virallisesti työtulon määritelmä on tällainen: "Työtulo on summa, jonka voisit maksaa palkkana yhden vuoden aikana jollekulle samaa työtä tekevälle."

Pääsääntöisesti kevytyrittäjien bruttotulo on vähintään työtuloa vastaava määrä, joten bruttopalkka on tällöin hyvä lähtökohta työtuloa arvioitaessa. Jos oman työtulon arvioiminen tuntuu hankalalta, saat tarvittaessa apua asiakaspalvelustamme.

YEL-työtulo kannattaa arvioida realistisesti, sillä tämän pohjalta sinulle kertyy eläkettä ja se vaikuttaa muuhunkin sosiaaliturvaasi. YEL-vakuutuksen työtuloa voi päivittää UKKO.fi-laskutuspalvelun kautta omassa hallintapaneelissasi. Työtulo kannattaakin pitää mahdollisimman totuudenmukaisena. Työtuloa muuttaessa kannattaa muistaa, että muutos vaikuttaa ainoastaan YEL-jakson tuleviin päiviin eikä koskaan jo menneisiin päiviin.

Katso myös

Kuinka paljon YEL-maksua pitää maksaa?
Milloin tarvitsen YEL-vakuutuksen?

Lisäkysymyksiä? Lähetä pyyntö

0 Kommentit

Kommentointi on poistettu käytöstä.