Yrittäjän eläkelaki muuttui 1.1.2023 alkaen. Tavoitteena on parantaa yrittäjien eläke- ja sosiaaliturvaa. Käytännössä lakimuutos tarkentaa sitä, miten yrittäjän eläkevakuutuksen perustana oleva työtulo lasketaan ja miten eläkevakuutusyhtiö tarkistaa sen.
Lakimuutos koskettaa YEL-työtulon arvioimista ja tarkistamista. Sen myötä työeläkeyhtiöillä on vastuu tarkistaa työtulot säännöllisesti kolmen vuoden välein. Näin yrittäjän eläkevakuutus seuraa vuosien varrella yrittäjän oikeaa työtuloa.
Ennen vuotta 2023 yrittäjän työtulo on tarkistettu työeläkeyhtiön toimesta kahdessa tapauksessa:
- Kun yrittäjä tekee muutoksia työtuloarvioonsa.
- Vuoden alussa, kun työtuloon tehdään vuosittainen, palkkakertoimen mukainen indeksikorotus (vuonna 2023 palkkakerroin on 1,558).
Jatkossa työeläkeyhtiöt tarkistavat työtulon myös joka kolmas vuosi. Tällöin eläkeyhtiö tekee yrittäjälle ehdotuksen uudesta työtulosta, joka perustuu yhä yrittäjän työpanoksen arvoon. Arvioinnissa käytetään apuna alan mediaanipalkkaa, joka suhteutetaan yrittäjän työtunteihin ja ammattitaitoon. Kevytyrittäjän YEL-työtulo tullaan edelleen arvioimaan pitkälti bruttopalkan perusteella. Mikäli työeläkeyhtiön antama ehdotus ei jostain syystä vastaa yrittäjän tilannetta, yrittäjällä on aina mahdollisuus antaa asiasta selvitys.
Milloin työtuloja tarkistetaan?
- Muutos astuu voimaan siten, että työeläkeyhtiöt aloittavat tarkistukset vuonna 2023 niiltä yrittäjiltä, joiden työtulo on alle 15 000 euroa. Vuonna 2024 tarkistetaan alle 25 000 euron työtulot ja vuonna 2025 yli 25 000 euron työtulot.
- Jos työtuloosi on tehty olennainen muutos kolmen viimeisen vuoden aikana, tarkistetaan se seuraavan kerran vasta kolmen vuoden kuluttua muutoksesta.
- Mikäli työtulosi on vahvistettu viimeksi ennen 1.1.2023, voidaan sitä korottaa kahdella ensimmäisellä tarkistuskerralla maksimissaan 4 000 euroa/tarkistuskerta, ellet anna suostumustasi suurempaan korotukseen. Tämä tarkoittaa sitä, että YEL-vakuutusmaksusi voi näillä tarkistuskerroilla nousta enintään 85,33 euroa kuukaudessa.
Haluatko tietää lisää YEL-vakuutuksesta?
- UKKO Yrittäjyyskoulussa syvennytään tarkemmin YEL-vakuutuksen merkitykseen ja käytäntöihin. Lue lisää tai katso video!
- Voit kysyä tarkempia, omaa YEL-vakuutustasi koskevia neuvoja ensisijaisesti omasta työeläkeyhtiöstäsi. Mikäli et tiedä, tarvitsetko vielä YEL-vakuutusta, voit ottaa yhteyttä myös UKKO-asiakaspalveluun. Neuvomme mielellämme!
- Jos olet ottanut YEL-vakuutuksesi työeläkevakuutusyhtiö Varmasta (esimerkiksi UKKO-palvelun kautta), voit kirjautua suoraan Varma Asiointiin saadaksesi lisätietoja omasta vakuutuksestasi.
- Apuna oman YEL-työtulosi arvioimiseen voit käyttää esimerkiksi Varman työtulolaskuria.
Kommentit
0 kommenttia
Kommentointi on poistettu käytöstä.