× Etusivu Hinnasto Kevytyrittäjyys Yrityksille Usein kysyttyä Blogi Yhteystiedot

Milloin tarvitsen YEL-vakuutuksen?

 Kevytyrittäjät kuuluvat yrittäjän eläkevakuutuksen (YEL) piiriin.

Kun olet aloittanut yrittäjätoiminnan, sinun tulee ottaa itsellesi YEL-vakuutus, kun vakuuttamisvelvollisuuden ehdot täyttyvät. Yrittäjän pitää vakuuttaa toimintansa kuuden kuukauden kuluessa vakuuttamisvelvollisuuden alkamispäivästä, jotta laiminlyöntikorotuksilta voi välttyä.

Seuraavien ehtojen tulee täyttyä, jotta kuuluu lain piiriin:

  • yrittäjä on 18–69-vuotias (Vuonna 1957 tai aikaisemmin syntyneillä vanhuuseläkkeen yläikäraja on 68 vuotta, vuonna 1958–61 syntyneillä 69 ja sitä nuoremmilla 70 vuotta)
  • yritystoiminta on kestänyt neljä kuukautta
  • arvioitu työtulo on vähintään 7 958,99 euroa vuodessa (2020) eli 663,25 € kuukaudessa.
YEL-vakuuttamisvelvollisuus koskee myös henkilöitä, jotka toimivat yrittäjinä, mutta eivät ole Suomen kansalaisia. Myöskään vapaaehtoisen eläkevakuutuksen ottaminen ei vaikuta YEL-vakuutuksen ottamiseen. Vanhuuseläkkeen rinnalla tapahtuvan yrittäjätoiminnan vakuuttaminen on vapaaehtoista.

Kevytyrittäjän sairasvakuutusmaksu muuttuu vuoden 2020 alusta siten, että YEL-vakuuttamisvelvolliselta kevytyrittäjältä peritään sairasvakuutusmaksu vakuuttamisvelvollisuuden ajalta.

YEL-vakuutuksen saat hankittua oman hallintapaneelisi kautta.

Katso myös

Mikä on työtulo?
Kuinka paljon YEL-maksua pitää maksaa?
Laskutatko julkista sektoria ilman YEL-vakuutusta?

Voit myös katsoa alta työeläkeyhtiö Varman videon, jolla kerrotaan perustietoa YEL-vakuuttamisesta. Video on suunnattu kevytyrittäjille.

 

Lisäkysymyksiä? Lähetä pyyntö

0 Kommentit

Kommentointi on poistettu käytöstä.