× Etusivu Hinnasto Kevytyrittäjyys Yrityksille Usein kysyttyä Blogi Yhteystiedot

Kevytyrittäjyys työttömänä

Olen työtön – voinko toimia kevytyrittäjänä UKKO.fi-palvelun kautta? Kyllä.

Voit totta kai työskennellä kevytyrittäjänä myös työttömänä. Vuoden 2018 alusta voimaan tuli lakimuutos, jonka myötä työttömänä aloitetun yritystoiminnan sivu- tai päätoimisuutta ei arvioida ensimmäisen neljän kuukauden aikana yritystoiminnan aloittamisesta. 

Työttömällä työnhakijalla on tältä ajalta oikeus työttömyysetuuteen. Jos tältä ajalta saa tuloja yritystoimintansa kautta, maksetaan työttömyysetuutta Kelan mukaan soviteltuna.

Neljän kuukauden jälkeen yritystoiminnan pää- ja sivutoimisuutta arvioidaan TE-toimiston toimesta. Jos yritystoiminta arvioidaan sivutoimiseksi, mahdollisuus työttömyysetuuteen säilyy. Jos taas yritystoiminta arvioidaan päätoimiseksi, oikeus työttömyysetuuteen päättyy.

Ratkaisevaa pää- tai sivutoimisuuden arvioinnissa on käytetty työmäärä, ei saadut tulot. Ensimmäisen neljän kuukauden päätyttyä arvioinnissa ”hyödynnetään tietoa yritystoimintasi todellisesta työmäärästä neljän ensimmäisen kuukauden ajalta”.

Lyhytkestoinen kevytyrittäjyys

Vuoden 2017 alusta voimaan tuli uusi termi "lyhytkestoinen yrittäjyys", joka mahdollistaa sen, että alle kaksi viikkoa kestävästä yritystoiminnasta tai yrittäjämäisestä työstä ei tarvitse ilmoittaa TE-toimistolle, vaikka tehty työ olisi päätoimista.
TE-toimisto ei siis selvitä lyhytkestoisen yrittäjänä tehdyn työjakson vaikutusta oikeuteen saada työttömyysetuutta. Työllistymisestä tulee kuitenkin ilmoittaa etuuden maksajalle. Yritystoiminnasta saatu tulo sovitellaan työttömyysetuuden kanssa.
HUOM! Muistathan varmistaa asian omasta työttömyyskassastasi, TE-toimistosta ja Kelasta ennen töiden aloittamista. Eri viranomaistahoilla on erilaisia näkemyksiä UKKO.fi:n kautta laskuttamisesta.

Ongelmatilanteissa ota yhteytä asiakaspalveluumme: UKKO.fi asiakaspalvelu.
Katso myös:
Lisäkysymyksiä? Lähetä pyyntö

0 Kommentit

Kommentointi on poistettu käytöstä.