Miten tehdään lasku?

Laskun tekeminen

Laskun tekeminen UKKO.fi- palvelussa on helppoa ja nopeaa! Alta löydät tarkat ohjeet.

UKKO.fi on laskutuspalvelu kevytyrittäjälle. Tämä tarkoittaa sitä, että kevytyrittäjä tekee laskun palvelussamme ja me lähetämme sen eteenpäin. Tämän jälkeen maksamme laskusta kaikki vaadittavat sivukulut ja tilitämme palkan pankkitilille.

Katso ohjeet laskun tekemiseen alla olevasta videosta!

Kun haluat laskuttaa toimeksiantajaasi, kirjaudu sisään hallintapaneeliin. Klikkaa ylhäältä ''Laskut'' > ''Luo uusi lasku'' ja täytä laskutustoimeksiantolomake.

Halutessasi voit tallentaa lomakkeen välillä luonnoksena ja palata täyttöön myöhemmin, ennen kuin lähetät toimeksiannon meille. Jos laskutat usein samaa asiakasta, voit tallentaa asiakkaan tiedot Asiakkaat-sivulle myöhempää käyttöä varten.

• Valitse asiakas pudotusvalikosta tai syötä uuden asiakkaan yhteystiedot käsin.

• Valitse laskutetaanko yritystä vai yksityishenkilöä
    • Jos laskun vastaanottajalla ei ole Y-­tunnusta valitse, että laskutat yksityishenkilöä. (Esim. yhdistystä laskuttaessa valitaan yksityishenkilö, mikäli yhdistyksellä ei ole y-tunnusta.) Y-tunnuksen voit tarkistaa osoitteesta www.ytj.fi .
    • Syöttäessäsi toimivan Y-tunnuksen, lomake hakee loput yhteystiedot ja verkkolaskuosoitteen automaattisesti TIEKE:stä.
  • Valitse laskun toimitustapa.
    • Jos valitset ''postitse'', varmista lomakkeeseen vastaanottajan laskutusosoite.
    • Jos valitset  ''sähköpostitse'', toimitetaan itse lasku yhteyshenkilön sähköpostiosoitteeseen.

• Syötä asiakkaan yhteyshenkilön nimi ja sähköpostiosoite.
    • Lähetämme sähköpostitse laskutukseen liittyviä viestejä, kuten ilmoitus erääntyneestä laskusta.

• Valitse mihin maahan lasku toimitetaan.
    • Jos valitset kohdasta ''Maa* jonkin muun maan kuin Suomi, tulee asiakkkaalle lähtevästä laskusta automaattisesti englanninkielinen.

HUOM! Pyysithän asiakkaaltasi laskutustiedot työstä sopiessasi? Lähettämällä laskut oikeaan osoitteeseen vältät turhat viivästykset palkanmaksussa

• Valitse laskun maksuehto (kuluttaja-asiakkaille suositus vähintään 14 pv).

• Lisää tarvittaessa yrityksen toivoma viite jos asiakas on sellaista pyytänyt käytettävän.
    • Usein yritystä laskutettaessa laitetaan viitteeksi esim. yhteyshenkilön nimi (jotta reskontran hoitaja tietää kuka työsuoritteen on tilannut) tai projekti johon työsuorite liittyy.

• Voit kirjoittaa myös vapaamuotoista tekstiä, joka tulee näkymään laskussa tuoterivien yläpuolella
    • Tähän voit täydentää työsuoritteen kuvausta mikäli se ei mahdu laskun tuoteriville. (HUOM! Laskusta tulee aina käydä ilmi mistä työsuoritteesta ja toimialasta on kyse, esim. ''Helmikuun palkka'' ei yksinään ole riittävän tarkka)

• Valitse pudotusvalikosta työsuoritetta parhaiten kuvaava ammattinimike.
    • Jos et löydä sopivaa, voit tarkentaa myöhemmin kohdassa ''Viesti UKKO.fi:n ylläpidolle''. Tämä tieto ei näy laskulla asiakkaalle.

• Valitse käytettävä arvonlisäverokanta.
  • Lisää jokainen laskutettava tuote tai palvelu (esimerkiksi ''Nettisivujen suunnittelu'') omalle riville.
    • Lisää laskurivejä saat klikkaamalla oikealta sinistä painiketta ''Lisää uusi rivi''.

• Valitse kohdasta ''Määrä''
    • kuinka monta yksikköä näitä palveluita/tuotteita laskutat.

• Valitse Kohdasta ''Yksikkö''
    • yksiköksi joko kappaletta tai tuntia.

• Merkitse kohtaan ''á hinta''
    • tuotteen/palvelun yksikköhinta eli yhden kappaleen tai yhden tunnin hinta.

• Voit valita sisältyykö ALV merkitsemääsi yksikköhintaan vai ei.
  • ''Aloituspvm'' ja ''Lopetuspvm''-kohdilla tarkoitetaan työn aloittamis-ja lopetuspäiviä. Jos teit työtä vain yhtenä päivänä, laita kumpaankin sama päivämäärä.

• Merkitse työsuoritteeseen liittyvät kulut lisäämällä jokainen kulukuitti erikseen.
    • Klikkaa ’’Tallenna ja lisää kuluja’’-painiketta lisätäksesi uuden kulukuitin.
    • Merkitse mitä, mistä ja milloin olet ostanut sekä erittele kuitista eri arvonlisäverokannat.

• Valitse ''Lisää kulukuitit automaattisesti laskulle'', jos haluat, että kulut näkyvät laskussa ja ne laskutetaan asiakkaaltasi

• Tiimilaskutustoiminnolla voit tarvittaessa jakaa osan laskutussummasta muille työhön osallistuneille kevytyrittäjille.
    • Jos teet esim. bändin kanssa keikkoja, voitte jakaa esiintymispalkkion bändiin kuuluvien kesken.
    • Lisätäksesi uuden kevytyrittäjän mukaan klikkaa oikealta sinistä painiketta ''+ Lisää uusi henkilö''.
    • Syötä kenttiin henkilöiden sähköpostiosoitteet ja kullekin kuuluva osuus euromääräisenä.

• Tähän kenttään voit kirjoittaa laskua koskevan viestin UKKO.fi:n ylläpidolle.

• Valitse "Esikatsele ja hyväksy lasku"
    • Käy läpi esikatselussa näkyvä lasku
    • Voit katsella laskua myös pdf-muodossa.
  • Lue ja hyväksy laskun ehdot
  • Valitse "hyväksy lasku" kun haluat lähettää sen eteenpäin.