Tuloslaskelman ymmärrys on tärkeä taito yrittäjälle. Kaikki yrityksen liiketoiminnan synnyttämät tai kuluttamat rahavirrat liikkuvat kirjanpidon kautta tuloslaskelmalle (tai taseeseen jos puhutaan kahdenkertaisesta kirjanpidosta). Ymmärtämällä laskelmien toimintaperiaatteen, pystyt muodostamaan kokonaisvaltaisemman kuvan yrityksesi taloudellisesta tilanteesta.
Laskelmat kuvaavat yrityksen taloudellisen tilanteen
Tuloslaskelmassa kuvataan yrityksen liiketoiminnan tuottoja ja kuluja tietyllä aikavälillä. Tuotteita tai palveluita myytäessä kasvavat tuotot, kun taas esimerkiksi raaka-aineita tai toimistotarvikkeita ostaessa kulut kasvavat. UKKO Kevytyrittäjän Y-tunnuksellisessa palvelussa tulo ja meno kirjataan aina maksupäivän perusteella.
Tase kuvaa yrityksen varallisuuden, velat ja oman pääoman tiettynä ajanhetkenä. Varallisuus tarkoittaa esimerkiksi varastossa olevaa vaihto-omaisuutta, velat voivat olla pankista otettua lainaa ja oma pääoma taas osakeyhtiön osakepääomaa. Tasetta ei yhdenkertaisessa kirjanpidossa varsinaisesti muodostu.
Millainen tuloslaskelman rakenne on?
Tuloslaskelmalla yrityksen tuotot ja kulut on eritelty erilaisiin pääluokkiin. Näitä luokkia ovat:
-
Liikevaihto, kaikki myyntitilit.
-
Materiaalit ja palvelut, jotka ostetaan myyntiä varten.
-
Henkilöstökulut, eli esim. palkat ja eläkekulut.
-
Poistot ja arvonalentumiset kalustosta.
-
Liiketoiminnan muut kulut, jotka syntyy liiketoiminnasta, mutta joita ei suoraan myydä asiakkaalle.
-
Rahoitustuotot ja -kulut.
-
Ennakkoverot.
Pääluokat jaetaan vielä tarkemmin – esimerkiksi ”liiketoiminnan muut kulut” voivat sisältää mm. kahvitarvikkeita, toimistotarvikkeita, markkinointikuluja ja toimiston vuokrakuluja. Yleisesti UKKO Kevytyrityksessä kulut kirjataan siinä tarkkuudessa kuin niitä veroilmoitukselle tarvitsee eritellä. Normaalisti pienyrittäjät eivät tarvitse sen tarkempaa dataa yrityksensä taloudellisesta tilanteesta.
Kun kaikki tilikauden tuotot ja kulut on laskettu yhteen, saadaan lopputuloksena tilikauden voitto tai tappio. Tämä on se kuuluisa ”viivan alle” jäävä osuus. Tämä viivan alle jäävä osuus on yrittäjän palkka, josta yrittäjän pitää maksaa ennakkoverot.
Pääset tarkastelemaan yrityksesi tuloslaskelmaa palvelustamme "raportit"-osiosta. Sieltä löydät tuloslaskelmasi "tilikaudet"-osiosta. Samasta paikasta pääset myös tarkastelemaan ALV-raporttejasi.
Kommentit
0 kommenttia
Kommentointi on poistettu käytöstä.