Päätoimisella yrittäjällä on työttömyysturvaa, mutta sen saamiseksi täytyy huolehtia muutama asia kuntoon: päätoimisen yrittäjän on täytynyt liittyä ajoissa yrittäjäkassan jäseneksi ja huolehtia YEL-vakuutuksensa työtulon riittävälle tasolle, jotta ansiosidonnaista voi saada yritystoiminnan loputtua.
Yrittäjäkassaan kannattaa liittyä, kun toiminta kasvaa päätoimiseksi. Käytännössä yrittäjä voi liittyä yrittäjäkassaan, kun YEL-vakuutus on otettu ja YEL-työtulon taso on vähintään 14 803 euroa. Voit testata sovitko yrittäjäkassan jäseneksi tästä.
Työttömyysturvan saa kuntoon seuraavasti:
- Olet liittynyt yrittäjäkassaan ja ollut sen jäsen yli 15 kuukauden ajan siten, että olet myös samalla ottanut YEL-vakuutuksen, jonka työtulo on minimissään 14 803 euroa.
- Et ole liittynyt kassaan tai ottanut YEL-vakuutusta, mutta sinulla on jokin erillinen vakuutus työttömyyden varalle.
Työttömyyskassa maksaa työttömyyden aikana ansiopäivärahaa, joka perustuu vahvistettuun YEL-työtuloon. Jos työttömyysturva ei ole edellä mainittujen asioiden mukaan kunnossa, yrittäjä tippuu suoraan Kelan työmarkkinatuelle.
Jos yrittäjä ei ole ehtinyt saamaan 15 kuukauden yrittäjäkassan jäsenyttyä täyteen, yrittäjä voi saada jälkisuojaoikeudella ansiopäivärahaa vanhasta palkansaajakassastaan. Jälkisuojaoikeus toteutuu, jos yrittäjä on liittynyt yrittäjäkassaan suoraan palkansaajakassasta, eikä ole työttömäksi jäädessään täyttänyt yrittäjän työssöoloehtoa. Tällöin yrittäjä saa ansiopäivärahaa aikaisemman palkkatulonsa perusteella.
Jälkisuojaoikeus on voimassa enintään 15 kuukautta yritystoiminnan aloituspäivästä. Jälkisuojaoikeuden edellytyksenä on, että yrittäjä on liittynyt kolmen kuukauden sisällä palkansaajakassasta eroamisesta.
Kun siirtyy päätoimiseksi yrittäjäksi, on hyvä huolehtia, että ansioturva ei katkea. Jos yrittäjä siirtyy yrittäjäkassaan kolmen kuukauden sisällä yritystoiminnan aloittamisesta, palkansaajakassaan kerrytetty päivärahaoikeus siirtyy myös yrittäjäkassaan. Päätoimisen yrittäjän ei kannata jäädä palkansaajakassan jäseneksi, sillä jäsenyys päättyy automaattisesti, kun yritystoimintaa on kestänyt yli 18 kuukautta.
Samoin, jos yritystoiminta loppuu ja yrittäjä siirtyy takaisin palkansaajakassan jäseneksi vielä, kun kuuluu yrittäjäkassaan, päivärahaoikeus siirtyy hänen mukanaansa uuteen kassaan.
Lue lisää: Yrittäjän ja kevytyrittäjän työttömyysturvasta käytännössä vuonna 2024.
Kommentit
0 kommenttia
Kirjaudu sisään jättääksesi kommentin.