× Etusivu Hinnasto Kevytyrittäjyys Yrityksille Usein kysyttyä Blogi Yhteystiedot

Miten merkitsen matkakulut?

Ennen varsinaisen matkakulun merkitsemistä pyydämme sinua vastaamaan muutamaan kysymykseen.

UKKO-fi-matkalaskukysely.png

Kysymysten avulla autamme sinua selvittämään

  1. toimitko liikkuvalla vai erityisalalla,
  2.  onko sinulla varsinainen työpaikka,
  3. oletko yöpynyt matkalla.

Muistathan, että vastaat antamiesti tietojen oikeellisuudesta, ja että haet vain sellaisia matkakuluja, jotka ovat tilanteessasi mahdollisia. Lisätietoja saatavilla on verohallinnon ohjeissa.

Vastaaminen on pakollista, jotta voit täyttää matkalaskulomakkeen. Kyselyn avulla selvitämme, mistä matkakuluista voit hakea korvausta.

Merkitse matkakulut kuten kilometrikorvaus, päiväraha, ateriakorvaus ja kulukorvaus laskulomakkeessamme niille tarkoitettuun kohtaan.

Merkitse selkeästi matkan kohde (kaupunki) sekä kohdemaa ja kuvaa lyhyesti matkan tarkoitus. Selkeä kuvaus nopeuttaa laskun käsittelyä, eikä palkanmaksuun tule turhia viivästyksiä.

Lisää seuraavaksi matkustuspäivämäärät sekä kellonajat. Päivitä lopuksi osoite (katuosoite, kaupunki), josta olet lähtenyt ja minne päätynyt.
Klikkaamalla "Olen ajanut saman reitin useammin kuin kerran" voit syöttää haluamasi kertoimen, jotta samaa reittiä ei tarvitse syöttää manuaalisesti moneen kertaan.

Alempana lomakkeella voit täyttää tiedot kulkuneuvostasi sekä mahdollisista päivärahoista ja ateriakorvauksista.

matkakorvaus.png
Esimerkki lomakkeen täytöstä (kuva suuntaa antava).

Lisätäänkö matkakulut laskulle?

Huomioi matkakulujen osuus jo hinnoitellessasi palveluasi. Voit joko sisällyttää matkakulut palvelusi hintaan tai laskuttaa asiakasta erikseen palvelusta ja matkakuluista.

Voit siis valita, haluatko, että kulut näkyvät laskulla ja ne laskutetaan asiakkaalta. Laskulla eritellyt kulut ovat työn suorittajalle lähtökohtaisesti verotonta tuloa, joista ei suoriteta ennakonpidätystä. Kulut kannattaa siis mahdollisuuksien mukaan aina eritellä laskulla.

Jos et halua laskuttaa kuluja asiakkaalta, poista valinta kohdasta ''Lisää matkakulut automaattisesti laskulle''. Tällöin matkakuluja ei laskuteta asiakkaalta, eivätkä ne näy eritellysti laskulla.

Huomioithan, että tällöin kulut ovat työn suorittajalle veronalaisia. Tämä tarkoittaa, että kulut vähennetään laskutetusta summasta ennen palkanlaskentaa ja niitä vastaava osuus maksetaan kokonaisuudessaan ennakonpidätystä toimittamatta. 

Voit hakea laskulla erittelemättömistä ja kuitittomista kuluistasi tulonhankkimisvähennystä keväisin, kun täydennät verottajan lähettämää veroehdotusta. Muistathan kuitenkin, että tällöin kyseessä on tulonhankkimisvähennys, mikä tarkoittaa, että korvaus on lähtökohtaisesti pienempi (esim. 0,24€ / km vuonna 2017). Poikkeuksen tekevät muutamat erityisalat, katsothan ne täältä.

Otathan tällöin huomioon, että mikäli et ole oikeutettu erityisalan matkakorvauksiin tulonhankkimisvähennyksissä, syntyy korvauksista tuloa, josta saattaa joutua maksamaan jäännösveron verotuspäätöksen yhteydessä.

Lue lisää kevytyrittäjän verovähennyksistä

Tässä tapauksessa jätä valinta kohtaan ''Lisää matkakulut automaattisesti laskulle''. 

Lisaa-matkakulut-laskulle.PNG
Laskulla eritellyt matkakulut näyttävät seuraavalta:
matkakulujen-erittely.PNG

Jos
et halua laskuttaa kuluja asiakkaalta, poista valinta kohdasta ''Lisää matkakulut automaattisesti laskulle''. Tällöin matkakuluja ei laskuteta asiakkaalta, eivätkä ne näy eritellysti laskulla ja ovat siten työn suorittajalle veronalaisia. Tämä tarkoittaa, että saat palkanmaksun yhteydessä laskutussummastasi matkakuluja vastaavan osuuden ilman ennakonpidätystä. Voit kuitenkin hakea kuluistasi tulonhankkimisvähennystä keväisin, kun täydennät verottajan lähettämää veroehdotusta.

Miten merkitsen julkisen liikenteen käytöstä aiheutuneet kulut?

Merkitse julkisten liikennevälineiden matkalippukulut kulukorvauksina ja lähetä kuitit kohdassa "Luo uusi kulukorvaus".

Katso myös:

Huom! 
Muistathan, että yksittäiset verotuspäätökset tekee aina verottaja, eikä UKKO.fi voi vaikuttaa niihin. Olemme koonneet nämä neuvot avuksesi sitoumuksetta, mutta huomaathan, että jokaisen verovelvollisen tilanne on aina yksilöllinen. UKKO.fi ei ota mitään vastuuta verotietojesi tai tämän sivun soveltuvuudesta. Mikäli sinulla on kysyttävää omaan verotukseesi liittyen, kysy tarvittaessa lisätietoja suoraan verottajalta. Olet aina itse viime kädessä vastuussa omista veroasioistasi.

Lisäkysymyksiä? Lähetä pyyntö

0 Kommentit

Kommentointi on poistettu käytöstä.