× Etusivu Hinnasto Kevytyrittäjyys Yrityksille Usein kysyttyä Blogi Yhteystiedot

Mikä on arvonlisävero?

Arvonlisävero on kulutusvero, jonka maksaa aina tuotteen tai palvelun ostaja.

Arvonlisävero aiheuttaa usein harmaita hiuksia kevytyrittäjille, jotka eivät ole aiemmin tutustuneet yritystoimintaan. Yrityksille tehtävissä laskuissa kannattaa muistaa, että laskun maksaja voi aina vähentää arvonlisäveron omissa ostoissaan. Sitä ei siis voi laskea osaksi työn hintaa. Tämän vuoksi yritysten välisessä toiminnassa hinnat esitetäänkin pääsäntöisesti ilman arvonlisäveroa.

Tuotteen myyneellä yrityksellä on oikeus vähentää arvolinsävero omista ostoistaan. Tämä tarkoittaa sitä, että arvonlisävero kiertää siten, että tuotteen lopullinen ostaja maksaa sen.

Tämä tarkoittaa myös sitä, että arvonlisävero on tuotteen hinnassa vain yhden kerran.

Esimerkki

  1. Yritys ostaa tukusta tuotteen 100 eurolla (alv 24% on 24 euroa)
  2. Yritys myy valmiin tuotteen eteenpäin 200 eurolla (alv 24% on 48 euroa)
  3. Yrityksen tulee tilittää valtiolle 48 euroa arvonlisäveroa vähennettynä 24 eurolla. Yritys tilittää 24 euroa verottajalle.

UKKO.fi:n kautta tehtävillä laskuilla on veloitettava arvonlisävero. Arvonlisäveron käsittely on automaattinen, ja näet arvonlisäveron osuuden, kun laadit laskua UKKO.fi-palvelussa.

Eri arvonlisäverokannat

Suomessa on käytössä lukuisia erilaisia arvonlisäverokantoja. Pääsääntöisesti kaikista töistä maksetaan kuitenkin 24 % arvonlisävero.

Löydät lisätietoa poikkeustapauksista tästä artikkelista: Mikä arvonlisäverokanta minun pitää valita laskuun?

Lisäkysymyksiä? Lähetä pyyntö

0 Kommentit

Kirjaudu sisään jättääksesi kommentin.