× Etusivu Hinnasto Kevytyrittäjyys Yrityksille Usein kysyttyä Blogi Yhteystiedot

Olen työttömänä. Katkeaako työttömyyskorvaukseni, jos teen satunnaisia laskutettavia töitä UKKO.fi-palvelun kautta?

 

Kevytyrittäjyyden aloittaminen työttömänä

Vuoden 2018 alusta voimaan tuli lakimuutos, jonka myötä työttömänä aloitetun yritystoiminnan pää- tai sivutoimisuutta ei arvioida neljän ensimmäisen kuukauden aikana yritystoiminnan aloittamisesta.

Työttömällä työnhakijalla on tältä ajalta oikeus työttömyysetuuteen. Jos tältä ajalta saa tuloja yritystoimintansa kautta, maksetaan työttömyysetuutta soviteltuna.

Neljän kuukauden jälkeen yritystoiminnan pää- ja sivutoimisuutta arvioidaan TE-toimiston toimesta. Jos yritystoiminta arvioidaan sivutoimiseksi, mahdollisuus työttömyysetuuteen säilyy. Jos taas yritystoimintasi arvioidaan päätoimiseksi, oikeutesi työttömyysetuuteen päättyy.

Ratkaisevaa pää- tai sivutoimisuuden arvioinnissa on käyttämäsi työmäärä, ei saamasi tulot. Ensimmäisen neljän kuukauden päätyttyä, tehtävässä arvioinnissa ”hyödynnetään tietoa yritystoimintasi todellisesta työmäärästä neljän ensimmäisen kuukauden ajalta”.

Lyhytkestoinen kevytyrittäjyys

Vuoden 2017 alusta voimaan tuli uusi termi "lyhytkestoinen yrittäjyys", joka mahdollistaa sen, että alle kaksi viikkoa kestävästä yritystoiminnasta tai yrittäjämäisestä työstä ei tarvitse ilmoittaa TE-toimistolle, vaikka tehty työ olisi päätoimista. Käytännössä kuitenkin Kela vaatii ainakin toistaiseksi TE-toimistolta selvitystä myös lyhytkestoisesta yrittäjämäisesti tehdystä työstä.

HUOM! Muistathan varmistaa asian omasta työttömyyskassastasi, TE-toimistosta ja Kelasta ennen töiden aloittamista. Eri viranomaistahoilla on erilaisia näkemyksiä UKKO.fi:n kautta laskuttamisesta.

Ongelmatilanteissa ota yhteytä asiakaspalveluumme: UKKO.fi asiakaspalvelu.
Katso myös:
Lisäkysymyksiä? Lähetä pyyntö

0 Kommentit

Kirjaudu sisään jättääksesi kommentin.